donderdag 8 september 2016






Een simpele oefening in bewust- betekenisvolle tussenruimte- zijn

Meestal zijn we doorheen de dag bij bewustzijn. Dat betekent nog niet dat we ook bewust zijn. Die minuscule witruimte  tussen bewust en zijn staat voor een wereld van verschil.

Bewust zijn is een actieve, gerichte handeling. Tijdens het SLOW’en oefenen we een bijzondere kwaliteit van bewust zijn, namelijk openhartig en mild. Dit in tegenstelling met wat ik het CO-bewustzijn noem: concluderend en oordelend. 

De meest eenvoudige SLOW-oefening is je bewust te zijn van je ademhaling. 
Dat kan door aandachtig te observeren waar jij je ademhaling kan voelen in je lichaam. Vaak is dat in de beweging van de buik of de borstkast of in het voelen hoe de lucht tussen de lippen, over de tong in en uit je keel stroomt of in de subtiele beweging van de neusvleugels. Via je ademend lichaam ervaar je zeer tastbaar de kostbare levensenergie.

Het lijkt een banale, zelfs wat saaie oefening. 
Tot jij beseft dat in die ene inademing,  in dat ene moment, je volledige leven vervat zit. Je verleden en je toekomst. Als die ene inademing die je nu bewust ervaart er niet zou zijn, zou er ook geen leven meer zijn. Geen herinneringen en geen verwachtingen.

Verwelkom de voedende zuurstof, die gretig opgenomen wordt door de duizenden longblaasjes, om je bloed te voeden met zuurstof en alle cellen, van het puntje van je kleinste teen tot het puntje van je neus, te voorzien van levensenergie. 
Door je bewust te zijn van dit proces, ervaar jij ten volle de mysterieuze intelligentie van het leven. 

Verwelkom daarna ook deze uitademing, die je lichaam zuivert en bevrijdt van de afvalstoffen van het levensproces. Ook dit moment omvat je hele leven. Verwijl tenslotte dankbaar in het korte rustmoment tussen het uit- en inademen. Het moment waarop je lichaam ontvankelijk wacht op de komst van de volgende ademhaling.


Dit moment van bewust zijn, zelfs al duurt het maar een paar ademtochten, ervaar ik als een verrijkende en verfrissende oase midden  deze hectische wereld.

PS Denk aan de woorden van Jon kabaal-Zinn: "Als jij je ademhaling saai vindt, dompel je hoofd dan onder in een emmer water. Na enkele minuten zal je ontdekken he boeiend je adem wel is." 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten