woensdag 4 maart 2015

Behoor jij ook tot een uitstervend RAS?

Yep. Het is me weer gelukt: ik heb nog maar eens een letterwoord verzonnen.

RAS werd geboren rond 7u30 op woensdagmorgen 4 april, in de Stiltehoeve Metanoia tijdens de eerste zitmeditatie van onze zeswekelijkse stiltedag. Zoals gewoonlijk luisterden we alle zeven met gesloten ogen zeer mindful naar Björn die met zijn warme stem de context van de dag schetste. Het zou een dag worden waarin we in stilte ruimte zouden maken voor aandacht en mededogen.



Zijn dat niet net de drie immateriële zaken die in onze westerse wereld bijzonder schaars –en dus kostbaar- geworden zijn? De R van ruimte om te ademen, ruimte ook in onze aan obesitas lijdende agenda; de A van Aandacht voor wat echt belangrijk is -en niet de versnipperde confetti aandacht voor die schijnbaar dringende zaken die elke dag tweetsgewijze op ons afgevuurd worden- en de S van stilte en de bijhorende verdieping, in een wereld vol onophoudelijk achtergrondlawaai.

Net dit RAS-tekort maakt dat er hier in het Westen,  steeds meer mensen onderuit gaan waardoor ze zich lusteloos onderdompelen in de ondragelijke, breinloze lichtheid van ‘the Sky is the limit’ of ‘Hallo televisie’. En de als rampverhalen verpakte luxeproblemen van vakantiegangers die 48 uur op een luchthaven hebben vastgezeten.

Alle deelnemers aan deze dag in stilte hadden een vitrinekast vol mogelijke excuses om er niet bij te zijn. Druk, druk, druk, weet je wel. Toch gaven we present voor wat Björn met een knipoog  de “Nikse doendag” noemt. Terwijl sommigen van ons uit hun vorige ervaring wisten dat het “Nikse doen” een bijzonder inspannende en met momenten zelfs pijnlijke ervaring zou worden. Net daardoor was de tevredenheid op het einde van de dag des te groter. De Ruimte, de milde Aandacht en de Stilte hadden hun werk gedaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten