dinsdag 12 juni 2018

Boodschap aan een terminale vriend


“Wat kan ik doen?”

Dat vroeg ik me af toen Anne, een ex-collega met wie het fijn samenwerken was bij Test-Aankoop en BBDO/Direct, me vertelde dat haar man Jan, net zestig, een finaal verdict te horen kreeg: terminale breinkanker. Jan, burgerlijk ingenieur van opleiding, maar mooie, warme, minzame zakenmens in het leven.

Tijdens mijn ochtendmeditatie kwam die vraag dus, “wat kan ik DOEN” in mij op?” Het antwoord was: niks. Er zijn momenten in het leven waarop je niets kan DOEN, je kan er enkel ZIJN, openhartig, liefdevol, aandachtsvol, met weinig woorden, een zachte aanraking.  Aandachtsvol voor zijn en jouw woelige gevoelens. Zonder verzet, zonder boosheid. 

Dat is niet niks, dat is ALLES.

Het is begrijpelijk dat Anne, een daadkrachtige vrouw, een meester organisator, zich vaak hopeloos en machteloos voelt. Haar moto: “Vooruit is de weg” straalt kracht uit, toch is ze niet te koppig of te trots om haar kwetsbaarheid te erkennen en om psychologische hulp te zoeken. 

Lieve Jan en Anne, ik ZIJN bij jullie en in mijn hart ZIJN jullie bij mij. Vanaf nu in elke ochtendmeditatie.

Jullie ZIJNDE vriend,


Erik

4 opmerkingen:

 1. Ik deel dit mooi gebaar van Erik. Jullie flitsen regelmatig door mijn gedachten: hoe zou het zijn met Jan en Anne? waar aan denken ze? wat doen ze nu? Veel moed.Marc Michils

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn deze ZIJN-woorden die maken dat we volhouden. Weten dat iemand aan je denkt, helpt. En laten weten dat je dat doet, ook. Bedankt Marc.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Jan en Anne,
  Zo'n mooie woorden van een vriend. Vooruit is de weg en we gaan die met veel warmte en moed een stukje met jullie mee. kus. Bregt en Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De kant is lang,
  Als je machteloos naar het water moet stralen.
  De oever is breed,
  wachtende op die ene golf,
  De zachte bries die leven heet,
  Waait stil over ons heen,
  Hij doet haartjes wapperen,
  mensen rillen,
  en dan staar je voor je uit,
  met de woorden en met tranen,
  "Vooruit is de weg"

  x

  BeantwoordenVerwijderen