dinsdag 9 september 2014

Leven in drie dimensies

Verwachting, beleving en herinnering. Dat zijn de drie dimensies waarbinnen elk leven zich afspeelt.

De verwachting is de dimensie waarin het ongeboren moment vorm krijgt in je fantasie: je boetseert met je geestesoog de beleving waarop je hoopt of die je vreest. Afhankelijk van de aard van die verwachting is er verlangen en vreugde of afkeer en angst. De verwachting is eindig. Ze houdt op op het moment dat de beleving tot leven komt. Als de verwachting zich ontpopt tot  beleving kan je dit ervaren als teleurstelling, blijdschap of opluchting.

De beleving is de dimensie van de realiteit: soms ben je enkel een toeschouwer die het gebeuren ondergaat, soms ben jij een acteur die mee het gebeuren stuurt. De beleving is voorbijgaand, dus eindig. Als je ze hebt gemist is ze voor goed voorbij. Door de kwaliteit van je aandacht bepaal jij mee hoe intens jij de beleving ervaart. Soms ben je enkel een toeschouwer die vol ongeloof aanschouwt wat er gebeurt, zonder dat het op dat moment echt tot je doordringt. Soms ben je helemaal in de ban van de beleving, zijn je lichaam en je geest een met de flow. Vaak gebeurt het dat je de beleving totaal gemist hebt, omdat je met je aandacht nog teveel bij de verwachting was of omdat je wegdroomde in de herinnering van andere gebeurtenissen.

De herinnering is het opnieuw opvoeren, het opnieuw opwarmen van de beleving. Of ten minste van de (veelal vertekende) sporen die in je geest zijn blijven hangen. Daardoor is de herinnering vaak onbetrouwbaar. Sommige herinneringen blijven echter plakken in je geest. De herinnering bepaalt welke melange van emoties je ervaart: spijt, boosheid, en wroeging of blijdschap, dankbaarheid en verwondering?
De herinnering is (mogelijks) eeuwig. Soms heb je een andere gebeurtenis (= beleving) nodig om een ondergesneeuwde herinnering weer tot leven wekken.

Het boeiende is dat die drie dimensies, verwachting, beleving en herinnering zich altijd en enkel in het nu moment kunnen manifesteren, binnen de ruimte die jij met je aandacht creƫert. Dus in die zin bestaat je leven enkel uit aandachtige beleving.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten